Wednesday, March 27, 2019

Honeymoon : Kashmir (Part 3)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum,

Bagi yang belum baca Part 2, boleh baca dekat SINI .

Ada kisah sedih pada hari ketiga. Macam entry sebelum ini, dekat Sonamarg aku pening dan meloya kan? Rupa-rupanya membawa ke hari ini. Sungguh pilu dan hiba rasanya hati ini, tak dapat ikut pergi ke Pahalgam! nak nangis rasanya, terpaksa stay je dekat houseboat whole day! omaigoddddd punya la sedih hari tu tak dapat gambarkan macam mana. Duduk lah aku keseorangan dekat housebot ditemani mother dan father. sadisss! sepanjang hari tu, layanan yang mereka berikan pada aku memang tiptop! makanan bawa ke bilik tanpa perlu ke ruang makan. seharian aku tidur dengan aman. sampai lah suami aku dan yang lain balik dalam pukul 9.00 malam. 

Ya Allah cantiknya view dekat sana. sumpah rugi tak dapat pergi!

suami kita tinggal kita. sampai hati!

Salah sebuah masjid di sana. fuh precious nya view ni!

Dalam perjalanan ke Pahalgam katenya.

Jeles sangat bila tengok gambar-gambar suami ambil ni pada hari kejadian. sumpah terkilan gila tak dapat pergi! nak buat macam mana dah tak sihat kan, terpaksa la akur dan sedar diri. haha

Okay, tamat kisah ke Pahalgam. Alhamdulillah, hari seterusnya iaitu hari ke-4, destinasi yang paling dinanti-nanti, Gulmarg! Yes syukur pada Allah, aku sihat dan boleh ikut serta untuk aktiviti pada hari itu. Perjalanan daripada houseboat ke Gulmarg lebih kurang 2 jam setengah. Sesampainya di sana, kami terpaksa menyewa kasut bot untuk naik ke puncak. Aktiviti yang kami buat semasa berada di Gulmarg adalah naik gondola, ski dan naik slide! Peh mencabar gila bagi aku yang first time ni nai main ski. Ingatkan susah sangat, rupanya senang sajooo. kena pandai kawal, badan jangan membengkok ke belakang sebab nanti kita boleh jatuh. Ada je pengajar semasa kita lakukan aktiviti ski ni, so tak perlu risau kalau korang first timer macam aku jugak!

Semasa naik gondola, aku tak sempat nak snap gambar sebab terlampau menghayati. pemandangan dari atas sememangnya awesome dan nice gila! kebetulan masa kami sampai di sana, salji memang tengah turun dengan lebatnya! dan sekali lagi aku speechless! betapa indahnya ciptaanMu ya Allah. Pemandangan tu sama macam globe salji yang kita beli dekat kedai. memang sama! Kih Kih. Suhu pada masa tu mencecah -8/10. fuhh korang dah boleh bayangkan kan macam mana sejuk dan menggigil nye aku sepanjang buat aktiviti dekat situ. bayangkan hingus keluar langsung tak perasan, punyalah sejuk. HAHA sorry dirty sikit. ala sikit je. KAH :p

Selok dapat salji! hihi thanks En Shuben bawa kita honeymoon dekat sini. nanti datang lagi ye musim bunga pulek :p

Thank you adik-adik Uniten tangkapkan gambar hakak yang selok dapat main salji ni. :P
Peace yo!

fefeeling dah pro main ski. padahal nan hadoooo

haa inilah dia 3 gadis comel adik-adik Uniten. masa ni kita orang naik slide. nak turun dari puncak ke bawah.

Okay nak cerita pasal sliding ni. Nasihat aku buat korang yang nak naik jugak, baik batalkan saja niat korang tu. sakit weh! menyesal gila aku naik. sekali turun bukit, terhentak dekat punggung, peh padu gila beb! slider ni kan diperbuat daripada kayu. so korang faham faham jelah bila terhentak macam mana effect dia. fuh taubat la lepasni takmau naik dah slider ni. serikkkk weh.

Alhamdulillah, overall puas hati sangat dapat buat mcam-mcm aktiviti dekat Gulmarg ni. Gulmarg memang awesome! rasa macam takmau balik. haha. lepas je kami turun daripada puncak, kami pun singgah di salah satu restoran di situ. Menu aku lain sikit hari tu, aku order nasi goreng ayam instead of beriani kambing and ayam memanjang. haha. Makanan dia sedap weh, tak sangka aku, nasi goreng ayam dia sedap macam kat Malaysia. yang membezakan beras yang dia guna. Nasi goreng guna beras basmathi weh, BBB sangat! Bukan beshe beshe. HAHA.

Okay perut pun dah kenyang, apalagi balik lah ke houseboat.

Malam tu  malam terakhir kami di Kashmir. Sedihnya rasa dah nak balik. tak puas rasanya bercuti di sana. padahal dalam masa yang sama, rindu gila dekat sambal belacan, sambal petai, meehun sup! hahaha. acah-acah je nak duk lelame kat sini. Badan pun dah penat amat, jom tido!

Pada keesokkan harinya iaitu pada hari jumaat, kami bertolak ke Airport Kashmir pada pukul 9.30 pagi. ingatkan Salman nak bawa pusing-pusing dulu rupanya tidak. terus ke Airport dia bawak. Flight kami pukul 2.00 petang, so bertapak lah dulu dekat Airport. Dan part paling best, flight delayed pulek sampai ke pukul 3.00 petang. sabau jelah. 

Pejam celik pejam celik, kami tiba dengan selamat di KLIA 2 pada jam 8.30pagi hari sabtu. Alhamdulillah syukur kepada Allah. Terima kasih saiyang bawa wife awak ni pergi travel jauh-jauh untuk honeymoon. lepasni kita travel tempat lain pulak ye. hihi.

Korang kalau yang nak bercuti ke kashmir tu, kalau winter season, aku nasihatkan bawak baju tebal banyak-banyak sikit, heatpatch sekali. Dia punya suhu tu memang tak boleh bawak bincang guys, sejuk sampai kebas bibir. total ground cost nak ke sana each person around 3k dah include flight pergi balik tu. itu je yang aku tau. yang lain aku tak ambil tahu pun, semua shuben aku settle kan. hihi.

Okay thats all guys,
thank you for reading.
See yaa on da next post.
xoxo

The End of "Honeymoon : Kashmir"

Honeymoon : Kashmir (Part 2)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum,

Bagi yang belum baca Part 1, boleh baca dekat SINI .

Okay entry part 2 aku nak story tentang aktiviti kami pada hari ke-2. Dalam pukul 10 kami gerak dari houseboat menuju ke Sonamarg. Perjalanan memakan masa kira-kira 1 jam jugak. Sesampainya di sana, aku dengan tidak semena-mena pening kepala dan meloya nak muntah! sebelum sampai ke sana lagi rasa macam tu. Alahai. Takde rezeki betul nak naik kuda. Terpaksa la aku stay je kat dalam kereta sementara menunggu dorang semua jenjalan naik kuda kat Sonamarg. JELES!



sedang aku menikmati pemandangan dari dalam kereta, tiba-tiba muncul kuda ni sebelah aku. uish terperanjat aku! tetibe gesel-gesel badan dia dekat kereta ni. 

kemain lagi masing-masing bila dapat naik kuda. suhu masa ni -4 korang. FUH!

Tak terungkap dengan kata-kata kecantikan Sonamarg ni. kesejukan pun ye jugak. HAHA

suami aku be like "Sayang cepat snap gambar b, sejuk ni!"

dok tengah asyik snap gambar sepanjang perjalanan, eh tetiba masuk sekali dua orang ni dalam frame. CAKK



Alhamdulillah, dorang spend time naik kuda jenjalan kat sana dalam 2 jam. Selesai je dari sana, kami singgah ke restoran berdekatan untuk makan tengahari. Kebetulan semasa menunggu order kami siap, terjumpa sekali orang melayu kita dari Malaysia. Student rupanya daripada UNITEN, Bangi. Ada 3 orang, dorang baru je sampai harini. Dan kebetulan jugak, rupanya dorang la penyewa bilik hujung lagi satu dalam houseboat kita orang. So, tak semena-mena dapat kawan baru. yes ade gak geng perempuan! kalau tak aku sorang je perempuan. haha

Okay settle makan tengahari, Salman bawa kami bersiar-siar di bandar Kashmir. Kami sempat singgah di sebuah Masjid untuk menunaikan solat zohor sekaligus asar. Aku tak ingat apa nama masjid tu. tapi aku ada pengalaman pahit kat situ. okay meh aku nak share something pasal Kashmir ni. dekat tempat dorang ni memang ramai gila beggar. aku ni noob tak tahu apa-apa. masa aku nak menunaikan solat dalam masjid tu, aku pun bersiap-siap la nak pakai telekung. tapi aku ada perasan, ada satu makcik ni, dia asyik dok pandang aku je. aku jadi macam tak selesa. aku pun pandang dia balik, dia senyum. aku ingat normal lah kan, kita pandang orang, orang senyum. sekali meleset rupanya pandangan aku. dia senyum ada makna! dia datang dekat dengan aku, dia hulur tangan dia minta duit. selagi tak bagi selagi itu dia kacau aku. dah macam mana aku nak solat. KAU GHASE?? Dalam masjid pun macam ni weh, aku ni tak tahan kena ganggu, aku apalagi siap-siap terus keluar dari situ. tak sempat nak solat pun! geram gila aku masa tu, rasa macam nak hempuk je kepala dia dengan kasut tebal aku tu. aku ni bukan kedekut sangat tak nak bagi duit, tapi memang aku tak berduit. suami aku je yang berduit. haha. nasib baik dia orang tua je, aku bayangkan mak ayah aku terus cancel niat tu. ISHH! dekat sini itu jela isu yang aku serabut dan rimas. beggar dia sejenis memaksa kita bagi duit. kena lari jauh-jauh baru dia faham bahasa. aku macam fobia gila tau, sebab dia main tarik-tarik tangan aku. time tu darah takde kat muka aku rasanya. memang pucat lesi. bila aku keluar je dari situ, aku ingat laki aku dah settle solat, rupanya belum lagi. dia and the geng dok dengar ceramah pulak dalam tu. dan sekali lagi aku kena kacau. tak larat dah nak lari. fuh nasib baik laki aku dah keluar, terus aku melulu pegang tangan dia. dia pelik, kenapa muka aku pucat. aku cerita kat dia, terus dia pujuk pujuk aku. calm down kan aku jap. aku macam nak nangis time tu. first time kan dapat pengalaman macam ni, tu jadi macam tu. HAHA sadissss

Okay dah habis drama airmata, Salman bawa kita orang ke kedai souvenier dekat area-area situ juga. aku tak sempat snap gambar sebab sibuk pilih ole-ole untuk dibawa balik ke Malaysia. aku beli pashmina untuk ibu dan ibu saudara aku. then keychain and  fridge magnet. baju pula takda yang sesuai dengan citarasa aku, so aku tak beli. kita orang spend time kat situ dalam 1jam lebih jugakla. Then balik semula ke houseboat.

Sampai je dekat houseboat dah malam, makan malam pun dah ready. kita orang apalagi, bedal la. FUH! exhausted day tau hari tu. memang pack gila aktiviti. So masa untuk rehatkan badan, destinasi seterusnya esok pagi, Pahalgam.


Hey guys!
See ya on da next post
Part 3, xoxo

Tuesday, March 26, 2019

Honeymoon : Kashmir (Part 1)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum,

Entry kali ni aku nak share tentang honeymoon kami di Kashmir. Kashmir juga dikenali sebagai  negara "Heaven On Earth". Ada sebab Kashmir dapat gelaran macamni. Dan aku pun sangat bersetuju sebab memang cantik gila Kashmir ni macam heaven! nak2 musim winter macam ni. FUH rasa tak cukup duduk seminggu kat sana. 

Okay, aku dan suami serta ada 3 orang bodyguard tukang ambil gambar (acah acah) bertolak dari KLIA 2 pada hari ahad 10 Feb lepas. Tiket flight kami pukul 7.30pm. Sepatutnya pukul 6.30 tapi delayed pulak. Around 8.40 baru fly. Perjalanan ke New Delhi mengambil masa selama 6 jam. Sebelum ke Kashmir, kami akan transit di New Delhi dan check in di sana 1 malam. Kami tiba di Airport New Delhi around 12.30am ( aku agak agak je sebab tak berapa ingat) then terus check in di Hotel Airport City. Hotel ni memang dekat sangat dengan airport. 10minit dah sampai. Dapatla lelapkan mata beberapa jam sebab keesokkan harinya flight ke Kashmir pukul 8pagi.

Sampai di Airport pukul 7.30 pagi, kami fly dalam pukul 9.00 pagi. Perjalanan dari New Delhi ke Kashmir mengambil masa selama 2 jam. Setibanya kami di sana dalam pukul 11.00 pagi, vibe sejuk menggigil tu dah ada. Dekat aiport dia, salji dah tebal gila. Keluar je dari India Airline tu, dah kena sarung baju sejuk. Subhanallah, tak boleh describe perasaan masa tu. Cantiknya ciptaan Allah, tak puas mata memandang. Cantik sangat! baru kat airport je padahal. KIH3 Alhamdulillah dapat juga merasa travel ke sini. THANK YOU SO MUCH SUAMI!

Gambar ni diambil masa dalam perjalanan ke Kashmir. Nak dekat sampai dah masa ni. Excited gila bila dapat tengok view macam ni. Al-maklumlah first time. Jakun sikit. 


Alhamdulillah setibanya kami di sana, kami disambut baik oleh tour guide kami yang akan menjadi driver kami sepanjang kami berada di Kashmir. Peramah dan baik orangnya. Dia suruh kami panggil dia Salman. Sebab dia acah-acah muka dia macam Salman Khan. Kami pun layankan jela. KIH3. Tempat pertama yang dia bawa, Pari Mahal. FUH nice gila babe view dia. Tempat ni kita kena panjat tangga. Baru dapat tengok view cantik dia tu. GIGIL WAKK. Tapi masa ni cuaca masih boleh bawak bincang lagi. belum sampai (-ve). kau tunggu tempat lain. haaa rasakan. kau sabajap!








Okay, ini baru first location. belambak lagi photos aku nak share ni. HIHI. Kami spend time masa dekat Pari Mahal ni selama 1 jam. Keluar je dari sana, kami singgah makan di salah sebuah restoran di Sonamarg. Alhamdulillah, kalau datang ke sini memang tak bimbang pasal makanan sebab semua memang halal food and kena dengan tekak kita orang Malaysia ni. First dish aku rasa kat sana, beriani kambing. Masha Allah sedap gila woit! tapi aku suggest kalau nak order next time, jangan order sorang satu. sepinggan boleh makan 2-3 orang. sebab banyak sangat. kitaorang first time so tak tahu la kan potion dia macam mana. kitaorg pun terpaksa lah habiskan jugak. takkan nak buang, membazir. Harga okay la, sesuai dengan potion dia yang banyak tu. Overall puas hati! Makanan sedap, hati senang!

Okay. lepas dah settle makan tengahari, Salman bawa kami ke Houseboat, tempat penginapan kami sepanjang bercuti di sini. Houseboat yang diberi nama Gulshan Rose. First attempt, quiet okay la. Gain new experience and first time jugak menginap di houseboat. Owner dia memang baik sangat. Di houseboat ni diorang menyediakan makan malam dan sarapan pagi. Bilik dia okay. Ada dua katil. Satu katil King dan satu katil single. Ada kayu api. So malam malam takde lah menderita kesejukan. Fuh bila malam, sejuk dia tak boleh bawak bincang weh! MINUS 1/2 okay. Bilik air pula ada bathtub. nice. air panas pun ada. penting tu taw bila bercuti di tempat sejuk ni!


inilah pemandangan dari luar. houseboat ni terletak di atas sungai Dal Lake. Best. dapat pengalaman baru tido di houseboat. baru adventure! 

Malam tu, Kami disajikan dengan hidangan nasi putih dan kari kambing. Alhamdulillah sedap masakan mereka. Penjaga houseboat ni couple lelaki perempuan umur lebih kurang 50-an ke atas. sebaya dengan parents kita. jadi tak kekok kalau nak communicate dengan dorang.dorang pun bahasakan diri dorang father and mother kat kitaorang. NICE! Hari pun dh larut malam, perut pun dah kenyang, apalagi tidur la. Rehatkan badan seharian non stop berjalan. Ready untuk ke destinasi seterusnya esok pagi, Sonamarg!


Hey guys, see ya on the next post.
Part 2
xoxo!

Friday, March 8, 2019

02.02.2019 I'm Married! Alhamdulillah!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum,

Salam jumaat semua! Penghulu segala hari. Lamanya rasa tak menulis di blog. Sekali jarak new post mesti lama gila. dekat setahun. haha! alhamdulillah hari ini ada kelapangan sedikit, maklumlah hari jumaat. boleh la ngulor sekejap. sekejap je tau! jangan lelame :P

Alhamdulillah, bulan lepas bertarikh 02.02.2019, aku telah selamat diijabkabulkan dengan pilihan hati, Afiq Shauqy dalam majlis yang serba sederhana. Juga dengan sekali lafaz, aku sah menjadi isteri kepadanya. Syukur! Kami bernikah pada sebelah pagi dan terus bersanding pada sebelah petang pdi hari yang sama. Alhamdulillah segala urusan Allah permudahkan. Syukur sangat. Majlis kami diadakan di Dewan Utama Wisma Belia, Indera Mahkota Kuantan, Pahang. Benar, tahun 2019 ini terlalu banyak kenangan manis dan perubahan besar yang berlaku dalam hidup aku meskipun kita baru je menginjak ke bulan 3 kan? hihi. Thank you for accepting me for who i am, husband.  


Majlis Akad Nikah


Majlis Resepsi

Masuk bulan ini, dah sebulan aku bergelar seorang isteri. Syukur, sememangnya berubah 360 darjah kehidupan aku! kalau dulu semua benda single, settle barang single, nak pergi mana-mana minta izin mak abah je. Tapi sekarang, semua keperluan suami kita kena sediakan, makan minum dia dan yang paling penting, nak keluar ke mana-mana kena minta izin dia. HIHI. Syurga katanya. Bila dah jadi seorang isteri ini, banyak benda dah aku kena control. Yang UTAMA, shopping! KAH! beli ikut keperluan sahaja ye bukan ikut nafsu :P awal-awal suami dah sound. Berjimat cermat amalan mulia gituu. hihi. Korang yang bakal berkahwin tu get ready la ye! Perkahwinan ni bukan tentang seronok bersama semata-mata, tapi tentang tanggungjawab. Jaga maruah suami ye, sebab once kita sah jadi isteri dia, segala dosa kita jatuh atas bahu dia untuk dia pikul sepanjang hayat dia. So, jangan tau nak seronok je ye :P It's all about tanggungjawab actually ;) Semoga Allah merahmati dan memberkati rumahtangga kita semua ya. aamiin :)

Sekian sahaja setakat ini update dari aku. Sorry dua gambar je aku tepek kat sini. Okay la tu kan daripada takde. kih3. tunggu next entry okay. Memang banyak gambo aku nak tepek sebab next post aku nanti tentang honeymoon kami di negara bersalji. stay tune gaisss. tazzabarrr

See ya on the next post. xoxo

recent posts