Monday, June 19, 2017

Juadah Berbuka di bulan Ramadhan

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, sedar tak sedar kita dah pun berada di 25 Ramadhan 1438H. Tak lama lagi, kita bakal menyambut bulan syawal pula. Mengikut kalendar, mungkin hari raya aidilfitri yang pertama jatuh pada hari ahad ini, insha Allah. Moga kita diketemukan di bulan syawal pula yaa. Di Malam 7 likur ini, marilah kita sama-sama tingkatkan ibadat kita. Moga-moga amalan kita di bulan ramadhan ini diterima Allah swt, aamiin :D

Nafsu makan di bulan puasa ni sebenarnya lagi teruk dari bulan-bulan biasa. Kalau pergi ke bazar ramadhan tu, macam-macam kita teringin nak beli, nak makan. Korang semua mcm tu jugak tak? ke sis sorang je mcmtu? :P sis pun tak tahu kenapa. Tapi alhamdulillah sis dapat kawal nafsu makan sis setakat ni. Makan macam-macam but still berat berkurang, happy iolls taw! HEHE :D Nak tau apa rahsia sis? sis consume HERBALIFE. Malas cakap banyak, but HERBALIFE memang terbaik! sesiapa yang pernah consume produk ni, tahulah macam mana kesan dia :D Terima kasih semua coach yang guide sis from ZERO to HERO :) yang penting air kosong 8liter sehari kena habiskan okay! HEHE


Tengok juadah iftar sis sekeluarga malam ni, terliur tak? Got takoyaki ketam and sotong, Choc cheese lava cake berhantu, Churros, Masak lomak cili api daging salai, Nasi goreng pataya. HAHAHAHA bukan semua sis makan okay. Semua adik sis yang habiskan.Sis jamah sikit-sikit je. *konon* hehehe. Macam nilah jadinya kalau ke Mall, semua benda nak beli. Actually, ada buat macam gerai banyak-banyak dalam Mall minggu ni, sis apalagi semua benda nak beli. Dah semua nampak sedap-sedap. Tapi sis beli banyak, memang tak membazir okay! sebab adik-adik sis tukang habiskan :P So, korang yang duduk seorang dua tu, tak payah la beli banyak ikut nafsu okay. Risau kalau buang makanan, dah jadi membazir. Tak baik membazir di bulan ramadhan ni ye dear2 semua :)



Eskem atas tu, all time fav sis. HEHE. Menu atas ni pula, menu iftar sis semalam. saja nak upload bagi korang terliuq :P Sis masak, ikan pari bakar sambal, yong tau fu and the most SEDAPPPPP dish, ayaq asam tomato dengan kerisik and sup tulang! Pecah peluh baqhang! :P *Kata kami orang kedah. HEHE terliuq dak? mohon jangan jilat screen naaa. HEHE :P

Menu berbuka korang semua yang paling sedap apa? share la dengan sis di ruangan komen. Mana tahuu lagi sedap. HEHE. Actually suasana yang kita create tu yang buatkan iftar kita sekeluarga bertambah meriah, nak-nak adik beradik yang duduk di perantauan, balik rumah iftar ramai-ramai, ya Allah bersyukur sangat dapat rasa semua tu. Feeling paling best kita dapat berkumpul semua adik beradik, iftar sama-sama, kan? :D

Selamat menjalani hari-hari terakhir bulan ramadhan korang!
Syawal soon :D

Wassalam.
xoxo, Mia.

Wednesday, June 14, 2017

Review : 2 Hari 1 Malam di Bukit Gambang Resort City, Kuantan.

Assalamualaikum,

Rindunya kat reader's semua. 
Rindunya nak tulis blog
Rindunya nak membebel kat blog
Rindunya nak blogwalking
Pendek kata, rindu semua lah pasal blog!
Tapi ada ke yang rindu Mia ? ? ?
krik krik krik* dan cengkerik pun berbunyi. KAH

Maafkan saya sbb jarang-jarang menulis apatah lagi berblog-walking. bukan malas atau tidak mahu, tapi faham2 saja lah, reason tetap sama, kekangan MASA ! :P Apa-apa pun mia ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan buat semua follower's mia yang mia sayang, sahabat-sahabat dan juga kawan-kawan yang mengenali mia. Semoga Ramadhan tahun ini memberi sejuta barakah buat kita semua, amal ibadat diterima oleh Allah sepenuhnya, insha Allah aamiin.

Post kali ini mia nak bercerita tentang aktiviti theWan's bulan MEI lepas. Sebulan lepas hokay, hahahaha. Mia sekeluarga bercuti ke Bukit Gambang Resort City, Kuantan. Sekaligus meraikan ibu yang tersayang kebetulan sebenarnya Hari Ibu. Alhamdulillah everything going well as plan. Kami hanya menginap selama 2hari 1malam di situ tetapi amatlah happy dan bahagia nya kami sepanjang tempoh itu. Kami menggunakan sepenuhnya masa itu untuk berkumpul sekeluarga, habiskan masa bersama-sama setelah penat bekerja sehari-harian. Quality time with family kata omputeh. Kami menginap di Arabian Bay resort. Suite di Arabian Bay Resort teramatlah selesa, facilities semua cun, katil baek dan yang paling penting view dia. Bilik kami di tingkat 5. Tapi sorry, lupa nak snap gamba bilik. HIHI. Harga berpatutan okay, sesuai sangat untuk family dalam bilangan yang ramai menginap di sini. Disamping itu, swimming pool dia pun menarik. Nak tengok? 




Haaaaaaaaaaaaaa tantek kan? Sesuai sgt korang yang ada anak-anak kecik tu sebab pool kat sini kalau dewasa pun cuma 1.2feet je. Konsep pool ini pun menarik, acah-acah berada di sebuah pulau gitu. Ada pasir, pokok kelapa ditengah-tengah, rasa macam taknak keluar je berendam dalam tu taw. Nak-nak bebudak kecik. Tapi kebanyakan aku tengok mak bapak budak yang beria-ria. HAHA :P So apalagi korang? yang berkesempatan dapat cuti lama-lama tu atau cuti sekolah ke, bawa ler anak-anak tu berjalan ke sini. Suasana nyaman macam duduk di kampung! HEHE Jom terjah Bukit Gambang Resort City, Kuantan! and for sure weolls pun akan repeat menginap kat sini, tak puas hokay. :D

Nak booking? Malas booking di kaunter? Sekarang semua online, di hujung jari je okay. Nah layari web rasmi BGRC di https://bgrc.com.my/ sekarang! Booking melalui whatsapp pun boleh okay. No whatsapp +6011-51225298. So, ada alasan lagi?? :P

Last but not least, Selamat Hari Ibu, Mak. Hari-hari hari ibu, but maybe this one kinda special day dedicated to all mother's out there. Jangan kata saya mengikut ajaran kristian, saya cuma menghargai ibu saya. Without word, I love you Pn Salmah Azit! 

Wassalam.
xoxo, Mia.

Friday, January 27, 2017

Mahkota Height, Indera Mahkota 8 Kuantan.

Assalamualaikum readers semua!

Baru-baru ni, bapa saudara sis merangkap pak ngah sis ajak sis dan mak sis teman beliau ke perumahan mahkota height di Indera Mahkota 8, Kuantan. tujuan dia nak melawat perumahan kat situ, nak "usha" untuk pembelian. wowww huntunglah badan dapat tinggal kat sini. kawasan golongan "Elit" gitchu. hehehe alhamdulillah moga Allah permudahkan urusan pak ngah ye. aamiin! :)


haaa teaser satu kali! hehehe tgk tangga dah superb dah kan, belum tgk bahagian lain lagi dalam banglo ni. banglo ni ada 2 tingkat , 7 bilik tidur dan 8 bilik air. pertama kali sis melangkah masuk ke dlm rumah ni, dia punya excited tu macam sis yang nak beli banglo mewah ni. padahal tolong teman je. HAHAHA! okay la kan dapat tumpang rezeki sesama. kehkehkeh**Okay, fyi jugak, ini sekadar rumah contoh okay, sebab itu fully furnished. melilau mata tgk hiasan dalaman banglo ni, memang cantik. kemas dan tersusun, warna pun soft je, sedap mata memandang :)


inilah pak ngah kite, Azizan bin Hj Azit. dia merupakan seorang pensyarah di UMP Jalan Gambang, Kuantan. ade ke umpians reader kat sini?? kalau fakulti teknologi maklumat mesti kenal pak ngah sis ni. hehehe :) muka berpuas hati betul gayanya, macam "kira on" jelah beli banglo ni. tengok dari gaya, memang dia berkenan sangat dah kat rumah ni. "FALL IN LOVE" kata omputih. kihkihkih :D mana tidaknya, cuba teka berapa harga banglo ni? RM 1.2juta okayyy. *tersemboq ayaq liuq,sila lap!* hahaha *lap peloh gak* Okay, jom layan gamba-gamba lain yang sempat sis snap sepanjang berada dalam banglo ni.





Mak buat apa tu mak? -_-"

ni baru first rumah contoh yang kami masuk dah gempak gila dah. yang second pon ada tau, for sure la lagi awesome! tapi sis tak sempat nak snap gambar sbb terlebih feeling masuk banglo yang kedua tu. mana tidaknya, banglo tu ad 5 tingkat, naik pakai lif okay. naisss shangattt! harga dia pun mmg berbaloi-baloi sangatlah. RM2.2juta. *fengsan* hahaha :P that's why la sis cam orang jakun tak sempat nak capture the moment! hmm apalah mia ni !:( cantik kan banglo kat perumahan Mahkota Height, Kuantan ni? so apalagi korang, grab la sebuah! kalau mcm sis, mampu berangan je dulu, lama-lama mana tahu kan, dapat tinggal kat banglo mewah cmni jugak. InsyaAllah, segalanya dengan izin Allah kan? hehe aamiin :)

Pak Ngah dgn Mak kite <3

Last but not least, sis doakan impian korang semua jadi kenyataan. kalau tidak sekarang, mungkin satu hari nanti. macam sis, ini adalah salah satu impian sis! nak tinggal di banglo mewah, perumahan elit. tapi usaha kena setimpal dengan berangan awak tu ye. jangan hanya berangan tapi malas usaha, dok jadi gok boh!*ttiba ganu* :P

okay, itu shj perkongsian dari sis, Jumpa lagi next entry ye! thanks sudi membaca.

Monday, January 23, 2017

Kenduri Kahwin Cousin

Assalamualaikum readers semua!

Alhamdulillah Allah bagi lagi kesempatan nak update blog. lain macam lak rasa masuk blog harini. lain gila duh blog! shomelll sgt ni. hehehehe. thanks to adik Aisyah Nyais sebab dah buat blog sis jadi apa yang sis nak. ceria gitew. haaa korang semua yang nak blog cantik dan ceria cm sis ni boleh terus contact beliau ye. servis puas hati, confirm! hehe

Boleh tahan lama jugak sebenarnya sis menghilang kan. Bukan apa, kerja banyak sangat menimbun kat atas meja. Tapi tiap2 hari sis buka blog cuma tak hupdate je. hehehehe. So, disebabkan blog dah berwajah baru, sis lebih semangat nak hupdate blog ini hari taw. Sis nak story, sis dan family ke kampung di Kedah bln lepas, belum masuk tahun 2017 pun. Oh, belum terlambat rasanya nak ucapkan selamat tahun baru kan? moga segala azam engkorang yg tahun2 lepas tercapai la ye utk tahun ni. Aku pun. InsyaAllah, Aaamiin!

Kg Permatang Buluh, Kedah Darul Aman

Gambar atas ni bukan ihsan dari google okay. ini sis yang snap sendiri pic bendang depan mata ni. pemandangan ni lah yang selalu buat sis termimpi-mimpi bila dah balik ke Kuantan. mana nak dapat oi suasana mcmni kat bandar. best sangat-sangat feeling dia bila kau buka mata pepagi buta, lepas je solat subuh kau buka pintu, pemandangan ini yg kau dapat lihat. hurmm benda ni la yang paling aku rindu bila balik kedah. sumpah best! breakfast kat luar, duduk bersila makan nasi goreng ramai-ramai.. menghadap bendang pulak. fuhh lain mcm punya best, sukar digambarkan dengan kata-kata. gitchu ;)


Ehem2, nilah cousin baru kita tu. suami dia anak kepada maklong kita. kenduri ni dekat Jitra, Kedah. sis tak hengat dah apa nama perumahan dia. HAHA. dapat snap pic bini dia sorang ja, entah kemana si husband dia. tinggal bini dia sengsorang amek gamba. hehehe alhamdulillah hafiz dan hafizah mereka berdua ni. Simple je majlis mereka tapi meriah sangat. Tahniah uolls! Mira ucapkan selamat pengantin baru ya, moga rumahtangga kalian berdua senantiasa dilimpahi rahmah dan barakah Allah swt. cecepat dapat baby ya. *Ayat klise* hehehehe


Okay, benda ni sumpah sedap! inilah yang sis dok tambah lepas tambah, tambah lagi. sepanjang majlis kawen ni. HAHA. nak tahu sebab apa? sis yang tlg buatkan okay rojak ni. tapi tolong potong2 jela, kuah semua makcik-makcik yg buat. memang best la rojak homemade ni, terutama tang sos dia. Masha Allah, jadi cam ketagih tau. igt makcik2 tu letak guna2 ke apa. HAHA gurau2 :P
rojak ni ada buah nenas, sengkuang, timun dengan jambu. Mabeles baqhang. Mohon jgn terliuq naa korang :P




Sis ni bila balik ke Kedah memang jalan-jalan cari makan jela. HAHA. mee goreng kat atas ni, sis dgn family makan di sebuah restoran yang terletak di Guar Cempedak. Makanan kat sini, order la menu apa pun, semua sedap. nasi ke, mee ke semuanya menepati citarasa kami sekeluarga. hehehe. setiap kali sebenarnya, kami kalau balik ke sini, for sure akan datang makan kat sini. esp makan bihun sup dia. masha Allah, sedap bukan main. dengan daging lembut, banyak gila. puas hati la makan. 


Boleh dikatakan sepanjang 6 hari kami disana, tak hujan pun. cantik je cuaca. tapi masa pergi dengan balik bukan main lebat hujan atas highway. masuk je highway jalan Duta, kl terus hujan sampailah ke Kuantan. hehehehe, travel kalini tak dapat berjalan sangat sebab kenduri, then dapat cuti pun sikit. so, tak berapa nak feeling. tapi alhamdulillah kami sekeluarga enjoy! itu yang penting :D

Okay, itu shj perkongsian dari sis. Jumpa lagi next entry ye! Thanks sudi membaca.