Tuesday, March 29, 2016

Wan's Short Getaway 2016

Assalamualaikum,

Selamat pagi readers. Well, actually being busy lately after 1 Week skip kerja for short getaway, harini baru dapat jenguk blog, blogwalking blog kawan-kawan. Sorry guys!


Guess wut? Mana kami sekeluarga pergi bercuti ni? Yaaa betol! Kedah Darul Aman. Bukan bercuti sgt pun. Lebih kepada ziarah nenek dan kaum saudara mara sekitar sana. Kampung aku kat Alor Setar, Kedah. Yes, keturunan asal family aku mmg dari Kedah. Mak Abah pure Kedah, IC 02. Cuma kami 5 beradik sahaja pure Pahang. Dilahirkan dan dibesarkan di Pahang. 06 BOH!

First of all, sepertimana kita ketahui, musim ELNINO menjadi-jadi skrg ni. Dan yg menyedihkan Alor Setar, Kedah di tangga kedua negeri paling tinggi suhu panas dalam Malaysia. OMG! Seriously, mmg aku cari Mall je kalau petang. Berjalan-jalan kt town. Mana-mana sajalah, asalkan tak duduk dirumah nenek waktu tu. Bahang panas-nya melampau-lampau. 

Ini aktiviti kami sepanjang berada disana. Shoppinggggggggggg!


Okay, first station on 2nd day. Ke Pekan Rabu. Firstly, of course la "Sappedek" dulu. Kami singgah di Foodcourt Pekan Rabu, pekena Nasi Lemak dan Teh Tarik kaww! Shedappp nyaa .. Lepas hbis makan, kami trus ke Pekan Rabu, cari asam jawa utk stok dirumah. Mak sempat grab cadar tilam, byk pulak tu. Sebab murah sgt. Kat Kuantan smpai RM90-100, kat sini RM30 je. Mmg rambang mata la jawabnya.


Okay, 2nd Station. Kuala Kedah. Pi cari ikan kering dengan belacan. FUHLAMAK, bau diaa mengancam. Kalah bau perfume Playboy. KAHKAH. Kedai ni "rare". Dah 3 generasi kami, tak pernah pergi kedai lain. Kedai ini sahaja.


The next morning, kami sekeluarga menziarahi family Pak Ngah di Kg Kubur Panjang. Dah lama tak balik ni, macam-macam binatang peliharaan Pak Ngah ada. The latest one, Taraaaa... KUDA! Berani snap gmbar dari jauh jeni. Kuda ni tak berapa jinak lagi, still tak ngam lagi dengan orang. Tak dapat sesuaikan diri lagi di tempat baru. KOT. Maybe ..


Second one, Kolam ikan tilapia. Masha Allah alangkah gumbira nya hati dapat meratah ikan tilapia sebanyak mana pun. Besaq kolam depa baqhang, beribu-ribu ekoq ikan. Nak makan suruh maid Pak Ngah je tangkap, SETTLE.


Okay, the next process, Memasak! Alhamdulillah sedapnya Tuhan je ketahui. Simple sgt lauk kami haritu. Cuma nasi putih, air asam, kicap dan ikan tilapia bakar. Itu pun dah buatkan aku tambah nasi berpinggan-pinggan. Diet memang kelaut kalau balik kampung bercuti ni. TAK TAHAN duh! Bayangkan, nasi panas-panas lak tu, makan bersila ramai-ramai atas tikar kat beranda depan rumah. Depan rumah tempat bakar ikan pulak bawah pokok mangga. Angin sepoi-sepoi bahasa. Dah macam mana tak berselera.. Mcm mana ? Aku dengan cousin jd tukang bakaq ikan. Smbil buat kerja sambil berborak, awesome! Dapat Cousin pulak yg jenis "Sekepala", tak terasa pun tengah buat kerja.


Okay, hari keempat kami merayap semula ke Bandar Alor Setar. Try masuk Aman Central.  Landmark Shopping Mall ni betul-betul terletak tengah-tengah Bandar Alor Setar, Kedah. Lagi besar dari Shopping Mall di Kuantan, East Coast Mall. Butik-butik jenama terkenal semua ada dalam ni, Standard KL. This Mall got 6 Levels of 330 retail shops and 60 mini shops. Boutique yg sempat aku masuk dan shopping H&M dgn Playboy shj. Yg lain tak sempat, mak abah dah bising suruh balik. HAHA mana tak nya, spend time kat H&M saje dah 2jam. kuikuikui. Aku sempat grab sneakers dengan Shawl je, yg lain tak sempat pilih, dah kena balik. Adik pun smpat ambil 2 helai je t-shirt. Sedey!




Sebelum balik, spt biasa msti kena grab punya benda ni. Kalu takde takpe, tapi kalau ade must have ice blended ni! Aku mmg penggemar coffee ni, nak-nak ice blended. Fav aku selalunya flavour ni je, Double Chocolate Chip Creme Frappucino add Hazelnut syrup lak kat atas. PEH! Klau aku tak order ni, aku order Java Chip @ Green Tea. Shedapnyaaaaaaa hilang dahaga berpanas di Kedah. JOM BALIK!

Hari ke-5, Hari Jumaat, lepas subuh kami gerak balik ke Kuantan. Sedihnya nak tinggalkan nenek Allah je tahu. Moga Allah selalu jagakan nenek, lindungi nenek dari segala bahaya dan bencana. Aamiin. Alhamdulillah kami sampai dlm pkl 6.30ptg kt Kuantan. Lambt knp? sebab asyik berhenti je kat R&R, highway KL pulak ada yg jammed. Sampai highway Karak, hujan, lagi alhamdulillah sejuk sikit. Terima Kasih Allah. Yayy #wansshortgetaway2016 berakhir disini utk bulan ini! Everything goes well as planned, Syukur ya Allah ..

Thanks For Reading Guys,
xoxo, Mia.

35 comments

March 29, 2016 at 11:46 AM

ya Allah sedapnya ikan bakar tu!!!!!!!

March 29, 2016 at 1:43 PM

Kannnnnn! Still xboleh move on lagi skrg, teringat-ingat.

March 29, 2016 at 2:56 PM

Talapia bakar mmg the best la.... tak payah lauk penuh meja. Ni pun da cukup terangkat =)

March 29, 2016 at 2:59 PM

Itula pasal.. 3 menu ni je dah buat kita tambah nasi berpinggan-pinggan. kihkih

March 29, 2016 at 9:08 PM

Assalaamu'alaikum Wan..
Senang banget ya jalan-jalannya. Makanannya juga kayanya enak banget.
Salam kenal, ya :)

March 29, 2016 at 9:09 PM

http://liadamanik.blogspot.com/

March 29, 2016 at 11:08 PM

Ikan bakar tu bikin b'liur hahaha

March 30, 2016 at 2:21 AM

Terliur pulak :')

Alor Setar ya

Alor Setar kena try Koew Teow Iman

Nasi Ayam Tat

Yang paling best ayam goreng tepi jalan 1 RM1

March 30, 2016 at 8:23 AM

Wa'alaikumsalam, sama-sama putri.
salam kenal jua :)
Nanti saya mampir ke blog kamu ya, terima kasih ;)

March 30, 2016 at 8:24 AM

haaaaa kan, smua yg komen tertumpu pada ikan bakar tu. HAHA

March 30, 2016 at 8:25 AM

Kat Alor Setar juga ya? Insha Allah next trip nnti saya kesana kalau balik kg. Tapi ada perasan ayam goreng RM1 satu tu, tak sempat nak singgah! rushing :( Btw, thanks for info :D

March 30, 2016 at 3:01 PM

Iwan Penang. Dulu belajar ja kat Alor Setar. Ayam goreng tu sedap jugak la buat ratah
Hahaha

March 30, 2016 at 3:02 PM

Iwan Penang. Dulu belajar ja kat Alor Setar. Ayam goreng tu sedap jugak la buat ratah
Hahaha

March 30, 2016 at 3:58 PM

ooo hehehe.. kat Penang ea. Bljr kt mana? UiTM ea?

March 30, 2016 at 4:06 PM

KPTM :-)

March 30, 2016 at 6:33 PM

bestnya, nanti jom singgah penang lak :)

March 30, 2016 at 9:07 PM

yang part makan ikan tu yang paling kecur air liur ni... sedapnyaaaa
tapi kadang potong stim bila tilapia ada rasa mcm selut.. hehe

March 31, 2016 at 8:14 AM

OOO.. hehehe.. belah mane ek KPTM. tak perasan :D

March 31, 2016 at 8:14 AM

Insha Allah, klau berkesempatan bley singgah JJCM Penang lak ;)

March 31, 2016 at 8:16 AM

Tula, salu yg hanyir tilapia merah kan. Tilapia ni alhamdulillah xberbau. Kena cara basuh, bersih.. tak berbau la :D apa-apa pon mmg best ratah ikan ni! hehe :D

March 31, 2016 at 10:45 AM

sedap lah..saya pon suka goreng je..cicah air asam

March 31, 2016 at 10:52 AM

menu ni paling heaven sekali sbnrnya, walaupun simple. hihihi

March 31, 2016 at 11:56 AM

masyaAllah ! sedapnya ikan talapia bakaq tuuu ! :D

March 31, 2016 at 12:06 PM

hahahaha sedap ratah smpai xingat donia baqhang! :D

March 31, 2016 at 1:06 PM

waa,, bestnya berjalan

March 31, 2016 at 2:07 PM

hihihihi balik kampung cuti sekolah :D

March 31, 2016 at 2:07 PM

hihihihi balik kampung cuti sekolah :D

April 2, 2016 at 11:05 PM

bestnya jalan jalan. saya pun dah lama dah tak berjalan hehe

April 4, 2016 at 7:57 AM

hehehe sbb kampung nenek kat sana, smbil tu boleh jalan-jalan sekali :D

April 13, 2016 at 9:40 AM

Sebenarnya Fatin terliur tengok ice blended tu. Kita geng la, Fatin memang penggemar coffee jugak :D tapi sekarang kena berpantang jap, sebab ambik supplement, kalau tak nanti tak berkesan.. huhu sedeh T_T

April 13, 2016 at 9:56 AM

oooo haha. takpe take ur time, nnti dh xconsume supplement boleh beli ye, jgn sedih-2. hehehehe

April 14, 2016 at 10:13 AM

wahhh..bestnya dapat balik kg kan..cantik pulak tu..menghijau...seronok akak tengok

April 14, 2016 at 2:17 PM

kan kakk.. hehehe sgt cantik.. tp jauh yg amat.. 8jam dri ktn bru sampai.. hehe..

April 16, 2016 at 1:47 AM

Lawanya kampung :) Suasana kehijauan. Sejuk mata memandang :)

April 16, 2016 at 8:22 AM

hehehehe terima kasih. mohla bejalan kat kedah :D

Post a Comment