Tuesday, March 29, 2016

Wan's Short Getaway 2016

Assalamualaikum,

Selamat pagi readers. Well, actually being busy lately after 1 Week skip kerja for short getaway, harini baru dapat jenguk blog, blogwalking blog kawan-kawan. Sorry guys!


Guess wut? Mana kami sekeluarga pergi bercuti ni? Yaaa betol! Kedah Darul Aman. Bukan bercuti sgt pun. Lebih kepada ziarah nenek dan kaum saudara mara sekitar sana. Kampung aku kat Alor Setar, Kedah. Yes, keturunan asal family aku mmg dari Kedah. Mak Abah pure Kedah, IC 02. Cuma kami 5 beradik sahaja pure Pahang. Dilahirkan dan dibesarkan di Pahang. 06 BOH!

First of all, sepertimana kita ketahui, musim ELNINO menjadi-jadi skrg ni. Dan yg menyedihkan Alor Setar, Kedah di tangga kedua negeri paling tinggi suhu panas dalam Malaysia. OMG! Seriously, mmg aku cari Mall je kalau petang. Berjalan-jalan kt town. Mana-mana sajalah, asalkan tak duduk dirumah nenek waktu tu. Bahang panas-nya melampau-lampau. 

Ini aktiviti kami sepanjang berada disana. Shoppinggggggggggg!


Okay, first station on 2nd day. Ke Pekan Rabu. Firstly, of course la "Sappedek" dulu. Kami singgah di Foodcourt Pekan Rabu, pekena Nasi Lemak dan Teh Tarik kaww! Shedappp nyaa .. Lepas hbis makan, kami trus ke Pekan Rabu, cari asam jawa utk stok dirumah. Mak sempat grab cadar tilam, byk pulak tu. Sebab murah sgt. Kat Kuantan smpai RM90-100, kat sini RM30 je. Mmg rambang mata la jawabnya.


Okay, 2nd Station. Kuala Kedah. Pi cari ikan kering dengan belacan. FUHLAMAK, bau diaa mengancam. Kalah bau perfume Playboy. KAHKAH. Kedai ni "rare". Dah 3 generasi kami, tak pernah pergi kedai lain. Kedai ini sahaja.


The next morning, kami sekeluarga menziarahi family Pak Ngah di Kg Kubur Panjang. Dah lama tak balik ni, macam-macam binatang peliharaan Pak Ngah ada. The latest one, Taraaaa... KUDA! Berani snap gmbar dari jauh jeni. Kuda ni tak berapa jinak lagi, still tak ngam lagi dengan orang. Tak dapat sesuaikan diri lagi di tempat baru. KOT. Maybe ..


Second one, Kolam ikan tilapia. Masha Allah alangkah gumbira nya hati dapat meratah ikan tilapia sebanyak mana pun. Besaq kolam depa baqhang, beribu-ribu ekoq ikan. Nak makan suruh maid Pak Ngah je tangkap, SETTLE.


Okay, the next process, Memasak! Alhamdulillah sedapnya Tuhan je ketahui. Simple sgt lauk kami haritu. Cuma nasi putih, air asam, kicap dan ikan tilapia bakar. Itu pun dah buatkan aku tambah nasi berpinggan-pinggan. Diet memang kelaut kalau balik kampung bercuti ni. TAK TAHAN duh! Bayangkan, nasi panas-panas lak tu, makan bersila ramai-ramai atas tikar kat beranda depan rumah. Depan rumah tempat bakar ikan pulak bawah pokok mangga. Angin sepoi-sepoi bahasa. Dah macam mana tak berselera.. Mcm mana ? Aku dengan cousin jd tukang bakaq ikan. Smbil buat kerja sambil berborak, awesome! Dapat Cousin pulak yg jenis "Sekepala", tak terasa pun tengah buat kerja.


Okay, hari keempat kami merayap semula ke Bandar Alor Setar. Try masuk Aman Central.  Landmark Shopping Mall ni betul-betul terletak tengah-tengah Bandar Alor Setar, Kedah. Lagi besar dari Shopping Mall di Kuantan, East Coast Mall. Butik-butik jenama terkenal semua ada dalam ni, Standard KL. This Mall got 6 Levels of 330 retail shops and 60 mini shops. Boutique yg sempat aku masuk dan shopping H&M dgn Playboy shj. Yg lain tak sempat, mak abah dah bising suruh balik. HAHA mana tak nya, spend time kat H&M saje dah 2jam. kuikuikui. Aku sempat grab sneakers dengan Shawl je, yg lain tak sempat pilih, dah kena balik. Adik pun smpat ambil 2 helai je t-shirt. Sedey!




Sebelum balik, spt biasa msti kena grab punya benda ni. Kalu takde takpe, tapi kalau ade must have ice blended ni! Aku mmg penggemar coffee ni, nak-nak ice blended. Fav aku selalunya flavour ni je, Double Chocolate Chip Creme Frappucino add Hazelnut syrup lak kat atas. PEH! Klau aku tak order ni, aku order Java Chip @ Green Tea. Shedapnyaaaaaaa hilang dahaga berpanas di Kedah. JOM BALIK!

Hari ke-5, Hari Jumaat, lepas subuh kami gerak balik ke Kuantan. Sedihnya nak tinggalkan nenek Allah je tahu. Moga Allah selalu jagakan nenek, lindungi nenek dari segala bahaya dan bencana. Aamiin. Alhamdulillah kami sampai dlm pkl 6.30ptg kt Kuantan. Lambt knp? sebab asyik berhenti je kat R&R, highway KL pulak ada yg jammed. Sampai highway Karak, hujan, lagi alhamdulillah sejuk sikit. Terima Kasih Allah. Yayy #wansshortgetaway2016 berakhir disini utk bulan ini! Everything goes well as planned, Syukur ya Allah ..

Thanks For Reading Guys,
xoxo, Mia.

Monday, March 7, 2016

5 THINGS I HATE MOST

Assalamualaikum,


ekceli, dah byk hari adk Beeha tag utk buat entry ni. harini baru berkesempatan nak update. sorry dik, no idea! btw, thanks dik sbb tag hakak! muaciked hehehe. Okay syarat-syarat yang telah ditetapkan ialah :
"Kena jawab lima benda yang aku tak suka, mention siapa yang tag anda dalam entry tersebut. Dan aku kena tag 5 orang blogger lain dan pastikan dorang semua tau."
OKAY so jom cekidaut jawapan aku utk soalan ni.

  •  LIPAS - binatang ni la yg paling aku benci sekali spnjg aku hidup kt dunia ni. paling jilaka bila dia terbang. peh time tu aku tak panggil lipas dah, aku panggil khinzir. khinzir betol lipas ni! KAH
  • MENUNGGU - hello, aku hidup hari-hari utk tunggu kau ke? lainkali dah berjanji haruslah ditepati. ini tidak, dicapati. Aku paling alergic spesis cm gini.
  • KERETA/MOTOR MASUK SIMPANG TAK BAGI SIGNAL - haaa kau, panjang pulak yg ni. tapi mmg betul aku takleh blah manusia tak educated mcmni. tolonglah jgn menyusahkan orang. kadang-kadang aku pelik mcm mana kau boleh dapat lesen sedangkan etika memandu kau mcm haram J. dpt lesen terbang ke duh?
  • PIN TUDUNG HILANG- Ni semestinya problem kebanyakan hijabista cm aku ni. aku pun tak faham. asal beli ja, hilang. baru beli je, tinggal sikit. sama jugak mcm getah rambut. pelik betol. buat magic ke mia?
  • HUTANG TAK BAYAR- Okay yang ni fav aku ni. kalau tak sengaja tak bayar sbb tak berduit tak apa. tapi ini sengaja tak nak bayar. apa kes? Takkan la si pemberi hutang kena meminta-minta baru nak bayar balik? Allahu maruah tu. Sementara masih bernyawa ni, lunaskan lah segala hutang-hutang tu. Sepertimana dalam hadis berkata Sabda Rasul S.A.W.  Maksudnya : “Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas”.  (Riwayat Baihaqi)


Okay itu sahaja 5 things i hate most. So, seterusnya aku kena tag lagi 5 orang blogger utk turut sama join post ni. siapakah yg bertuah itu? Random tag okay :

Maisarah     Leya     Ecah     LiyaErf     Adiba Rusli 
Selamat Menjawab all pretty sistaaaaa ^^

Thanks for Reading Guys,
xoxo Mia.

Saturday, March 5, 2016

04/03: Selamat Hari Lahir, Abah ..

Assalamualaikum..

semalam, 04/03 tarikh lahir abah saia Wan Jalil Wan Abdullah. saia la pulok, aku la! haha. takde apa yg kakcik boleh beri pada abah. sekadar belanje kek SR dan bawak abah g makan malam. Abah ni kalau bab makan tak cerewet mana. tapi kalau makan kat kedai, haaaaaaaaaaa teramatlah cerewetnya. dan abah kurang berminat pd kek. apa-apa jenis kek lah. kalau dia makan pun, beberapa suap ja lepastu say goodbye! ehek


EH EH abah ngn adik awisy laaaa .. tapi adk awisy takde mood time ni, org suh pndg kamera kemain kerek lagi tanak pndg. jeling pon tanak. huhhhhh kekwat sgt ni! biasa dia niiiiiiii



pehh chicken chop ni, dah lah murah sedap lak tuh. portion sgt banyak. RM5 shj plus gst RM0.30. haa tgk, smbil celebrate birthday, aku siap buat foord review lagi. kekeke. yang best nya, mak abah aku dia takkan pergi restoran lain kalau nak mkn western food. Sbb dorg ni sgt cerewet pilih kedai makan. Kalau xsedap jgn haraplah nk repeat mkn balik. bila dah suka satu kedai tu, dorang akan stick makan kt situ je.lagi satu sebab environment. Hutan Bandar Bistro ni terletak di tengah-tengah dataran Pantai Teluk Chempedak. Mmg well-known la among foodie kt Kuantan ni. Memang best suasana kt sini.. sambil makan sambil tgk pantai. Santai je rasa. Aku rasa team Jalan-Jalan Cari Makan dah boleh datang sini kot buat liputan. Sbb famous sgt ni ramai org dtg tiap-tiap hari. Kan? then lps mkn boleh hirup udara segar, sambil-sambil sight-seeing tu. Brader-brader, akak-akak jual banyak cenderamata spnjg pantai. Usha makhluk pelik area situ, ada dua ekor selalunya. Batman ngn predator huhu scary doe muka predator tu. aku nak selfie pun xd selera hahaha. Sorry takda gambar dinyatakan dalam post ni. Nak tgk, pi sendiri!

Alhamdulillah, dah kenyang balik rumah. Abah happy, semua happy. last but not least, Selamat Hari Lahir Abah. Moga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki. Moga senantiasa diberkati Allah dunia dan diakhirat, sentiasa di bawah lindungan Allah swt. Terima kasih abah atas segala effort abah selama ini, dari kami 5 beradik kecil tapak tangan hingga besar pnjg hari ini. Susah sgt nk tgk abah mengeluh, menangis. Terima Kasih abah utk segalanya. Jasa abah trhdp keluarga tak terbalas kami berlima. Kakcik sayang abah dunia akhirat. 

The End. xoxo

Tuesday, March 1, 2016

Taman Esplanade, Benteng Kuantan.

Assalamualaikum..

sabtu baru-baru ni, kami sekeluarga planning nak keluar jenjalan. tak tau nak pergi kemana, tiba-tiba dtg satu idea. katanya, Taman Esplanade di benteng dah berwajah baru. Hah apalagi, terus dpt destinasi nk dituju, siap-siap then go!


taraaaaa, nice kan? lokasi taman ni dekat stesen bas lama benteng. betol-betol depan Kulacakes tu haa. kira not bad jugak la taman ni. luas, design bangunan cantik. ada tarikan la utk visitor luar datang nk ambil gambar kenang-kenangan. Student IPT pun ramai jugak dtg utk photoshoot. Tak lama lagi pengantin pulak. Kau tengok jelah, haha.




selain dari tu, every weekend taman ni mmg penuh dgn bebudak je. sbbnya tukang penyewa rollerblade penuh mcm semut. asyukkk oi 1/2 jam RM5. Alhamdulillah dapat la dorg berniaga ya, cari rezeki yg halal disamping dpt gembirakan hati bebudak yg berkunjung kat sini. HEH. Okay dah meh akak payung gambar-gambar sepetang hakak dok sana. Enjoy ..!




Dah ni, yg seketul awisy ni buat apa? haha kemain happy dia dapat jalan&berlari tempat luas mcmni. dah dpat kaki mcmni la, penat maklang kejar adik tau. abis tawaf satu taman. Fuh


HAH, nmpak tak muka nakal tu? haa engkau balik rumah tido terkangkang, penat. HAHA budak ni counting days nak ke #awisyturns1 . OMG dah msk setahun dah dik? how fast times fly.. okay dah, awisy and maklang nk say babai and thanks sbb sudi baca post ni. See u on the next post, insha Allah.

bye.