Saturday, June 25, 2011

BANGAH da TUA !! hee~~

salam dan selamat petang readersssss.. rini rara na update pasal birthday abang rara yg kedua. kami panggil bangah je kat dye.. mesti korg pelik an? ade pulak tambah huruf B disitu. hehehe.. biaselah, family rara mmg unik. hohoho.. birthday dye kteorg sambut hari khamis haritu. huhuhu.. time tu pun dye ta balik keje lagi, saje mau kasi surprise.. sume hidangan rara ngn mak yg masak taw. peluh2 aku kat dapur menggoreng semua benda.. huhu.. macam2 ado.. tapi bile time makan mmg nikmat. hehe.. bangah balik2 semua dah tunggu kat meja makan. TERKEZUT dier.. HAHA. SELAMAT HARI TUA pada wan asmawi aka bangah! :)



antara juadah2 yg ade



jejari ketam,sotong ngan udang. 3 in 1 auw



coslaw buatan mak. lagi sodap dr KFC :P



nugget ayam tempura. adik suke sangat



ganas betoi depa makan. jadi lagu ni pizza.. huhu



sos kimball peneman ayam kentucky ku. hihi :P



keadaan dapur yg kucar kacir.



nilah encik asmawi. sori bro, aku xd gamba kau yg lain. HAHA.


itu sahaja gamba yg rara sempat tangkap mlm tu. ape2 pun kami sayang kau bangah! walaupun kau selalu cari pasal ngn aku, selalu na cakor2 aku..*joke je. tapi aku tetap syg hang bangah! kalau hang tadak, aku mati kutu kat rumah. hehehe. abang2 rara ni maharaja lawak kat rumah. kalau dyeorg xd, sunyi sepi rumah ni.. hehe. sayang hang!



WANASMAWI.PEACE.SALAM

Thursday, June 23, 2011

1 Malaysia ~~




AKU BANGGA JADI RAKYAT MALAYSIA!!
macam mane dengan korang?

APA ITU SATU MALAYSIA ??
Pelbagai Bangsa
Pelbagai Agama
Pelbagai Budaya
Pelbagai Citarasa
TETAPI KITA TETAP BERSATU PADU DI BAWAH SATU BUMBUNG YG SAMA !

AKU BANGGA KAD PENGENALAN AKU TERTERA BAHAWA AKU WARGANEGARA MALAYSIA!
Bagaimana dengan anda?
macam poyo je ayat entry ni. bedal lah! haha**

RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN



MEREKA TUNGGAK KEJAYAAN NEGARA MALAYSIA !



SATUMALAYSIA.PEACE.SALAM


Wednesday, June 22, 2011

QUOTES for today ~~


WORK LIKE YOU DON'T NEED THE MONEY
LOVE LIKE YOU'VE NEVER BEEN HURT
DANCE LIKE NOBODY'S WATCHING
SING LIKE NOBODY'S LISTENING
LIVE LIKE IT'S HEAVEN OF EARTH

peace.love.happiness






LOVEJOYHAPPINESS.PEACE.SALAM

Sunday, June 19, 2011

SELAMAT HARI ABAH !




Salam readers semuaaaaaaa.. hehehe.. rara dah lame ta mengupdate blog nie. almaklumlah agak buzy sejak semenjak nie. tapi takpe, now ade mase sikit and rara nak post jugak entry ni coz ape? kak cik sayang abah !! selamat hari bapa pada semua insan yg bergelar bapa, ayah, abah, papa, daddy, abi dan semua yg seangkatan dengannya. entry ni khas KAKCIK buat untuk abah! kak cikkkkkkkk? HAHA** sambutan kali ni, rara tak dapat belikan abah hadiah.. tengah kering.. huhuhu.. tapi xp, next time rara beli cun baekk punyaaaaaaaaa! hadiah tak penting, ucapan dari seorang anak kat ayah tu penting. kan?? hehehe.. SAYANG ABAH !! terima kasih sebab bagi semangat pada kakcik selama ni. abah tak pernah melenting walaupun kakcik selalu buat abah marah, kecewa dan sedih.. abah tak cepat melatah dengan kami 5 beradek. abah seorang yg penyabar dan berkat doa abah, kakcik berjaya hingga kini. terima kaseh abah. no words can described you abah. KASIH IBU MEMBAWA KE SYURGA, KASIH AYAH KEKAL SELAMANYA. SELAMAT MENYAMBUT HARI BAPA KEPADA SEMUA BAPA2 DI DUNIA. sayangilah ayah anda dan jagalah ayah anda dengan baik dan sempurna sementara dia masih ade~~ peace!


ABAH DAN MAK :)



SAYANGABAH.PEACE.SALAM

Monday, June 13, 2011

Kaww Timm JUARA AF9 !!

salam readersss dan selamat petang ! ehehehe.. entry ni khas aku buat untuk juara akademi fantasia yang terakhir yakni AF9 iaitu pada HAZAMA ! tahniah broooooo.. kaw tim ah lu! ehehehe.. best wokk dapat RM200,000 uh!! gilew ape... baguslah kan, mmg layak pun dier menang, coz suare dier paling mantap malam semalam. CAYALAH PAK LANG !! hahaha..... kemenangan dier jugak disebabkan kesungguhan dier dah dier tak pernah jemu mencuba sampailah terpilih masuk ke AF9 dan merangkul gelaran JUARA AF9 !! wa saluteeee lu bro !! 




BERSAMA PRINCIPLE AMY


KAWTIM.PEACE.SALAM

Thursday, June 9, 2011

MALAM JUMAAT ~~

salam dan selamat malam readers sekalian.. malam ni malam ape? haaaaaaa.. malam jumaat. ape yg afdal dilakukan pada malam jumaat? ape?????? haaa.. BACAAN YASSIN la.. sebagai umat islam, kita seharusnya sedar akan kelebihan dan fadhilat bacaan Yassin pada malam jumaat. korang nak tau tak? jum hayati dan baca dengan teliti.

Hadrat Ata Ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasul-ullah SAW di beritakan telah bersabda,"Sesiapa yng membaca surah Yasin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi".
Banyak kelebihan-kelebihan daripada surah Yasin yang disebutkan didalam banyak hadith-hadith. Adalah dikatakan didalam sebuah hadith, "Segala sesuatu mempunyai hati, dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w.t. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali."
Menurut sebuah hadith yang lain, Allah s.w.t membacakan surah Yasin dan Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan ini, para malaikat pun berkata,"Umat dimana Al-Quran diturunkan akan dirahmati, hati-hati yang memikulnya , yakni yang mrnghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati.
Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini, "Sesiapa yang membaca surah Yasinsemata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca keatas orang yang mati."
Mengikut sebuah hadith, surah Yasin dinamakan Mub'mah (pemberi berita baik) didalam Torah kerana ia mengandungi manafa'at kepada pembacanya, didalam kehidupan dunia dan jugga akhirat, ia menghindarkan penderitaan didunia dan juga akhirat dan menjauhkan kedahsyatan dikehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai Rafi'ah Khafidah, iaitu yang mengangkat derjat orang-orang yang beriman dan menurunkan derjat orang-orang yang engkar ( tidak beriman). Menurut satu riwayat Rasul-Ullah s.a.w. bersabda, "Hatiku menghendakisupaya surah Yasin berada disetiap hati Ummatku," Mengikut sebuah hadith yang lain, jika sesaorang itu membaca surah Yasin pada setiap malam dan kemudiannay meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid. Diriwayatkan pada hadith yang lain, " Barang siapa membaca surah Yasin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, barang siapa membacanya dikala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila sesaorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika sesaorang itu membaca keatas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya."
Maqri rahmat-Ullah 'alaih berkata, "Jikalau surah Yasin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. "Menurut sebuah hadith yang lain jikalau sesaorang itu membaca surah Yasin dan surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima. ( Kebanyakan daripada yang diatas dipetik daripada Mazahir-e-haq walaupun setengah2 ulamak hadith telah mempersoalkan setengah daripada riwayatnya.)
Samuga kita dapat amal dan sampaikan......Insya'Allah.


saya amat bersyukur dilahirkan sebagai bayi perempuan islam di muka bumi ni. harapan saya kepada blogger seislam juga janganlah kita hanya islam di dalam IC tapi tidak dengan amalan dan perbuatan seharian kita. renung2kan dan selamat beramal~~
tibe2. heee..






ALHAMDULILLAH.PEACE.SALAM

Tuesday, June 7, 2011

why PAKCIK Mark Zuckerberg? :(

salam... selamat pagi.. cik rara sekarang da same dengan burung hantu. ehehee.. bukak mata terang2 time malam. ehehe.. cik rara ngah bengang ngn sape ni? haisyyyyyyyyyyyy! bengang tol la.. tengah syok2 na check noti aku, tibe2 taley log in plak. hah, sape lagi? ENCIK FACEBOOK lah! kenapa wat hal nie? geramm tahap gaban da nie kat pakcik mark zuckerberg! boley tak nak lempar kasut? lau takpon wa lempar pinggan. ok siket. heeee..joke je! tapi lau ade depan mate tak jadi joke da. wa lempar betol. muahahahahaha :D haisy! 





KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN!



FBTINGTONG.PEACE.SALAM


Monday, June 6, 2011

Sinetron TV5. GUMBIRA!

salam semua.. petang ni episod sinetron kemilau cinta kamila tv5 mmg best giler. kenape? sebab semua dah kembali pada normal. aku rase sinetron ni lah yg paling banyak sedekahkan air mata. hehehe. asyik2 nanges.dengan2 aku nangis arini.. HAHA. ntah pape cik rara ni ea.. na wat macam mane, terlampau menghayati cerita ni. hehe. aku tak penah missed tengok cite ni aww. pengaruh indon da makin kuat kat aku ni. haha.. na buat macam mane, cerita tu je yg best wa layan petang2. part yg pling sedih epi harini yg lastttt sekali tuh, mase kamila berdoa dengan ibu laras.. perghhhhhhhhhh.. ade pulak background muzik D'MASIV disitu. mmg sah2 airmata wanita ku keluar.. huhu.. bile agaknye nak habis sinetron ni yea? aku nak start keje da nie.. harap2 habis cepat, boley aku tengok sampai habes. HIHI. crite indon mmggggggggggg panjang yg amat! kenape? mengapa? korang jangan tanye aku.hehehe.. jum layanzzzzz KEMILAU CINTA KAMILA tiap hari isnin - khamis jam 4 ptg tv5 astro prima. chowwww!



HERO DAN HEROIN SINETRON NI



SAKSIKAN DI ASTRO PRIMA



SINETRON.PEACE.SALAM


Sunday, June 5, 2011

Nabil tak menyengat MH ke-10

salam semua.. haa, cik rara baru je lepas tengok gelanggang maharaja lawak ke 10 petang tadi. dari tak wat pape baek cik rara tengok kan. kali ni pihak produksi ade buat jelajah MH pulak. dan gelanggang kali ni kat pulau pinang. yg penting AC cakap, next week punyer gelanggang kat kuantan! HAHA. wa sukeeeeeee! yg tinggal dalam gelanggang skrg just 5org je ann. okay, cik rara nak komen persembahan sorang2. tetibe2 nak jadi juri keempat an. HAHA. okay, moh dengo :

YG 1 = JOZAN>wat persembahan pasal golongan nyah aka sutun. bestlah jugak. nampak serasi bersama. yg penting johan nak jadi guru tarian AF. AKU SUKE GILER! hahaha. ZIZAN diraba mat rempit. aku ta ley bla statement dier. HAHA

YG 2 = NABIL>wat stand up comedy lagi, kali ni pasal penculikan. HAA, persembahan dier ni ade pasang surut. kadang2 best terlampau, kadang2 bosan terlampau pon ade. tapi kali ni, mmg tak best doh! sorry nabil.

YG 3= JAMBU>woahhh! mmg tiap2 minggu terbaekkkk dari ladang! kali ni pasal artis pulak ! HAHA. yus jadi pekak badak pulak kali ni, si tauke jadi bute.. HAHA.. mmg best ah, dialog tak banyak ngat tapi mampu wat kite ketawa terbahak2. heee.. JAMBU TERBAIK! haaaaaaaaaaa? tak denga? lantak kau la. ehehe

YG 4 =  R2 >persembahan kali ni pasal mamak gunting rambut. mamak ke? ntah, aku tak ingat. HEHE. tak kelaka sangat lah minggu nie. bosan lagi ade. sampai aku tros forward . HAHAHA. sorry ye. tak sedap langsung!

YG 5 = SEPAH >kali ni sepah wat story pasal bidan pulak. HAHA, biase la, sepah mmg suke sgt wat lawak tradisi melayu nie.. baguss la.. yg aku tak bley bla, si shuib jadi perempuan nak bersalin tuh, si mat jadi laki dier, si jepp jadi mak bidan. HAHA. lawakk!! yg penting sekali dialog dier* anak kau ni lelaki ni. haaaaa, kalau lelaki, kau nak namakan ape? korang mesti tau an shuib jawab ape???????? ape???? DAFI !! baek punyerrr.. hahahahhaa.. lawak2!


okay2, dah puas dah cik rara komen nie.. kalau korang nak jugak komen, pi tengok dulu.. HEHE.. yg penting minggu ni NABIL down giler. menciiii!! hee.. TIBE2. okaylah, aku nak letak video jambu je. sebab AKU suke ! HAHA. korang tak suke? kesahh pulak akuuuuuuu.. HAHA. enjoy tgk video bwah ni ye :d




TERBAIK DARI LADANG HABAQ HANG!


ILOVEMH.PEACE.SALAM


Friday, June 3, 2011

GUARDIAN ohh guardian..

salam.. hai blogger2 sekalian! hee.. harini hari ape? hari jumaat kan... so, blogger2 lelaki kompom tade time nie. kalau umat ISLAM la.. ehehehe..OOPS!:p > harini actually ade interview keje. last2 pagi tadi baru pihak sana bgtau yg interview ta jadi rini coz ade meeting. cis!.. postpone ke hari lain pulakkkk... wa da bersiap sikit punye cun ke ann.. cun ler sangat*adddoyy! wakakaka.. last2 ta jadi.. so, tibe2 tringat yg all my stuff dah kehabisannnn.. apelagi. ajak abah pi pharmacy guardian. habeh dekat rm100. walhal tiga benda je wa beli.. addoyyy.. kureng betol woo.. lantaklah janji adooo.. ehehehe.. na tau ta ape yg cik rara beli? ahahahhaha.. tengoklah.



BENDA NI HARUS ADE!



SILKY GIRL JE. TA MAMPU PAKAI MAYBELLINE.. :P


BENDA NI WAJIB BELI.AKU NAK KURUS! WAKAKA


hah, itu je yang wa beli.. haisyy.. hihi.. na wat caner.. naluri wanita wa berkate2 benda2 ni wajib dibeli. maka HARUSLAH wa beli.. HAHAHA.. tibe2 plak 'WA' entry ni ann.. biolah.. okay.. lepas wa kua dari guardian, tibe2 mak wa plak pi beli raket badminton kat adek2 wa.. hurmmm.. itu jelah then macam2 biase barang2 makan.. fuhhh! terbaekkkkkk.. tapi bile cakap ttg makanan, mesti kene memilih an? bile memilih haruslah lame! hahahahahahha.. apelagiiiiiiiii... berdaraah telinga dengar abah membebel dalam kereta.. HAHAHA. joke la! ehehehe.. itu saje na kongsi.. dadaaaaaaaa...


SHOPPING.PEACE.SALAM.