Thursday, April 21, 2011

PANTANG LARANG org VETERAN :)

Salam..
selamat malam blogger sekalian..
terima kaseh yg teramat pada blogger azim nick coz de yg bagi idea nih..
HAHA.. thanks adek :)





pantang larang org dulu2?? adakah ianye hanya direka tanpa sebab atau adakah ada sebab disebaliknyer? na taw jom kite discuss..
k, let see ape pantang larang yg selalu sangat kite dengar :

1. Tidak boleh lalu bawah kain jemuran
    kerana - nanti pening kepala @ sakit kepala
  
2. Tidak boleh makan berpindah tempat
    kerana - takut kahwin ramai
  
3. Anak gadis tidak boleh duduk di tangga rumah
    kerana - takut lambat jodoh
  
4. Tidak boleh meniarap sambil lipatkan kaki ke atas
    kerana - takut ayah@ibu meninggal
  
5. Anak gadis tidak boleh menyanyi sewaktu memasak
    kerana - akan dapat suami tua

HAH, anda rasa betul ke sebab2 yg diberi tuh bg setiap pantang larang? haaaaaaa.. ade sebab disebaliknyer lah.. jum proceed :
sebab sebenar bg pantang larang diatas :

1. takut kain jemuran tuh jatuh, malas na cuci semula

2. takut satu tempat makan bersepah, tempat lain pulak yang bersepah

3. sebenarnya payah nak lalu lalang

4. akan sakit dada dan kaki menjadi kebas

5. takut masakan hangus dan tak sedap..

HAHA, da puas ati?actually mereka buat pantang larang tuh bukan saje2..ade sebabnye dan bagus untuk kite ikut..contonhya macam pantang larang keempat tadi cuba kita pandang dari segi sains. Orang melayu dulu-dulu pun dah pandang dan mengetahui istilah sains.bila terlalu lama meniarap dengan kaki keatas, akan mendatangkan masalah dada dan jantung. Dada akan merasa sakit dan jantung akan kurang upaya untuk mengepam darah. so, tak ke bagus lau kite ikut pantang larang tuh .. banyak lagi pantang larang yang ade.. ta mampu lah na tulis semua.. ade pantang larang yg patot kite ikut dan ade yg ta patut kite ikot.. so, pandai2lah menilai.. ok.. hope you all suke entry ni dan sedikit sebnyak mmbantu.. sharing is caring.. asssalamualaikum, PEACE ! :)