Wednesday, April 27, 2011

OPS gugur AIDA dan AMIR ??

salam dan selamat sejahtera blogger2 sekalian.. hurmm, bagi mereka yang menonton akademi fantasia 9, mesti sangat2 memahami tajuk entry saye kali ni.. hah, nampak sgt saye ni kaki AF.. wakaka.. lantaklah.. hee.. hurm, pada konsert minggu lepas kita dapat saksikan pelajar bernama MIZA telah tersingkir kerana undian ANDA. Saye pon ok jelah kan kalau miza keluar, dah jangka dah pon kan.. TUP tup, ADE 3 penyingkiran rupenyer malam tuh.. haaaaaaaaaa.. sape2?? AMIR ngan AIDA telah terlibat dalam OPS gugur.. ish2.. kesian ngat kan.. PENGKRITIK pada konsert malam tuh bagi kritikan mmg PEDAS berapi wooo.. MULUT longkang baek punya.. hahahaha.. tetttttt !! cuma AZRI,KAY ngan LENA je dipuji dan dikecualikan oleh mereka dalam OPS gugur.. tapi yang menghangatkan suasana apabila PAK NIL umumkan AFMASUK HAZAMA ngan FINA.. perghhhhhhhh !! Bayangkan perasaan AIDA time tuh ann.. LAU saye jd aida pun berasap gak an.. HEE, tapi na wat caner dah rezeki adek dia dapat masuk AF, so just be profesional .. actually OPS gugur ni berkaitan ngan maruah.. so agak terkilan lah kan si amir ngn aida.. tapi saye tengok amir dalam diari dah teresak2 menangis nak undur diri dari AF, so apelagi? bukan harus GEMBIRA ka?? tetttttttttttt !! hee.. kesian jugak kt pelajar AFMASUK yg dua org tuh coz tak terpilih.. FIR ngan FINA.. saye tgk FIR cm takleh terima kenyataan pun ade.. hisy2.. banyak bersabar.. rupa dah ade, jadi model pon ok lah FIR.. hee.. ok kan idea saye?? wakaka.. hah, dah2.. dah ta larat na tulis.. jum tgk gamba2 mereka :




MIZA tersingkir di konsert ke-3



AMIR pelajar OPS gugur



AIDA pelajar ke-2 digugurkan



PELAJAR2 AF musim KE-9 yg baru


HAH, there's some video to you all
jum layan..
PANASSSSSS !!!





just 2 video saje yg mampu saye ambik.. jangan lebih2.. wakakaka..
layann k.. cool lah aida dan amir :)





p/s : if na tgk video tp bising ngn my musixbox, just scroll your mouse kebawah then PAUSE kan lagu fav saia tuh ea.. HAHA.. enjoy, PEACE! salam..





Tuesday, April 26, 2011

perangai mengikut susunan adik beradik ^^,

salam.. fuhh ! da lme ta bukak blog nih.. hee.. harini na update pasal sibling.. why?? coz saia bru pas gado2 ngn abang.. HAHA.. de jahat.. suke cari pasal.. HAHAHA.. Tapi lau xde de kt uma mmg sunyi sgt.. mereka kekuatan saia !! :) bukan saia ja mcm tu kan? korang pon same.. sape ta sayang adek beradek kan ..oky2, dah2.. jangan na bebel sgt.. hee.. OKAY ,tahukah anda bahawa kedudukkan seseorang itu dalam bilangan adik-beradik turut mencorakkan personaliti hidup mereka. sejauh mane kebenarannya? jum check it out !! ^^,


Berikut ini disenaraikan ciri-ciri atau perangai-perangai seseorang mengikut kiraan bilangan anak dalam jumlah adik beradik. Sama adanya ianya tepat atau pun tidak, anda nilailah sendiri. Yang pasti, semua ini ditulis berdasarkan cerita-cerita orang tua, dan pengalaman-pengalaman orang lama. Ini adalah rahsia orang dulu-dulu dalam mengenali watak anak.

Anak Sulung
Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
  • sering berjaya dalam hidup.
  • lebih pandai mengambil hati orang tua.
  • mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.

Anak Tengah
Biasanya anak tengah lebih pelik sedikit dari anak-anak yang lain. Mereka lebih gemar berdikari dan membuat hal sendiri. ini kerana mereka adalah antara yang paling kurang ‘favourite’ di kalangan adik-beradik yang lain. Seringkali mereka juga teras terpinggir. Dalam banyak hal mereka merasakan diri mereka dipaksa untuk mengalah kepada si sulung atau si bongsu. Sebab itu di kalangan mereka juga kadangkala mudah dilanda tekanan. Oleh itu, anak tengah juga cuba untuk melakukan yang terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain.
Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
  • lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
  • suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
  • sering merasakan diri mereka terpinggir.
  • terlalu mengalah

Anak Bongsu
Mendengar ungkapan anak bongsu saja cukup memadai untuk membuat tafsiran bagaimanakah sikap anak bongsu. Mereka sering digambarkan sebagai seorang yang manja dan besar kepala dan mahukan orang lain mengikut kehendak mereka sahaja. Mereka perlukan orang lain untuk melakukan apa saja dalam hidup. Sering dikatakan mereka kurang berjaya dalam hidup memandangkan sikap ketidakpercaya ibu bapa terhadap mereka. Biarpun mereka berjaya namun sikap ibu bapa sendiri membuatkan hidup mereka terbatas. Mungkin ibu bapa sentiasa berasakan anak bongsu memerlukan perlindungan mereka buat selama-lamanya.
Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • happy go-lucky dan yakin diri.
  • manja.
  • berkeinginan dan bercita-cita tinggi.
  • sukar membuat keputusan sendiri.
Anak Tunggal
Dalam banyak kategori, ramai ingin menjadi anak tunggal. ramai yang beranggapan seronok menjadi anak tunggal memandangkan hanya mereka satu-satunya anak dalam keluarga. Mereka akan menjadi tempat sepenuh tumpuan, perhatian dan curahan kasih sayang ibu bapa. Mereka juga tiada persaingan dari adik-beradik yang lain. Dari sudut hubungan bersama ibu bapa, tidak dinafikan hubungan anak tunggal lebih kukuh dan erat. Mereka saling memerlukan antara satu sama lain, saling menyokong dan menggalakkan.
Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
  • sering merasakan diri mereka kesunyian.
  • lebih berkeyakinan kerana sudah terbiasa segala yang dihajati tercapai.
  • lebih bijak bergaul.
  • lebih cepat matang.
  • terlalu rapat dengan ibu bapa walau usia makin meningkat.
  • sukar nak bertolak ansur dengan orang lain.
hurmmm.. anda rase betol tak fakta nih? o juz tulisan sahaja? hurmm.. renung2kan lah ye.. tapi bagi saye kalau anak sulong ngn bongsu tuh mmg tepat! HAHA.. okay.. thanks 4 reading.. PEACE ! assalamualaikum ~~


sa ranghe :)

Thursday, April 21, 2011

PANTANG LARANG org VETERAN :)

Salam..
selamat malam blogger sekalian..
terima kaseh yg teramat pada blogger azim nick coz de yg bagi idea nih..
HAHA.. thanks adek :)





pantang larang org dulu2?? adakah ianye hanya direka tanpa sebab atau adakah ada sebab disebaliknyer? na taw jom kite discuss..
k, let see ape pantang larang yg selalu sangat kite dengar :

1. Tidak boleh lalu bawah kain jemuran
    kerana - nanti pening kepala @ sakit kepala
  
2. Tidak boleh makan berpindah tempat
    kerana - takut kahwin ramai
  
3. Anak gadis tidak boleh duduk di tangga rumah
    kerana - takut lambat jodoh
  
4. Tidak boleh meniarap sambil lipatkan kaki ke atas
    kerana - takut ayah@ibu meninggal
  
5. Anak gadis tidak boleh menyanyi sewaktu memasak
    kerana - akan dapat suami tua

HAH, anda rasa betul ke sebab2 yg diberi tuh bg setiap pantang larang? haaaaaaa.. ade sebab disebaliknyer lah.. jum proceed :
sebab sebenar bg pantang larang diatas :

1. takut kain jemuran tuh jatuh, malas na cuci semula

2. takut satu tempat makan bersepah, tempat lain pulak yang bersepah

3. sebenarnya payah nak lalu lalang

4. akan sakit dada dan kaki menjadi kebas

5. takut masakan hangus dan tak sedap..

HAHA, da puas ati?actually mereka buat pantang larang tuh bukan saje2..ade sebabnye dan bagus untuk kite ikut..contonhya macam pantang larang keempat tadi cuba kita pandang dari segi sains. Orang melayu dulu-dulu pun dah pandang dan mengetahui istilah sains.bila terlalu lama meniarap dengan kaki keatas, akan mendatangkan masalah dada dan jantung. Dada akan merasa sakit dan jantung akan kurang upaya untuk mengepam darah. so, tak ke bagus lau kite ikut pantang larang tuh .. banyak lagi pantang larang yang ade.. ta mampu lah na tulis semua.. ade pantang larang yg patot kite ikut dan ade yg ta patut kite ikot.. so, pandai2lah menilai.. ok.. hope you all suke entry ni dan sedikit sebnyak mmbantu.. sharing is caring.. asssalamualaikum, PEACE ! :)
    

Tuesday, April 19, 2011

TOP 10 Richest Young Hollywood Artist


Assalamualaikum..

na bagi info sikit jep kat korang2 harini.. TOP10 artis muda terkaya di Hollywood


1. Miley Cyrus also known as Hannah Montana
Paycheck: $25 million


2. Daniel Radcliffe (tie), the Harry behind the "Harry Potter" series
Paycheck: $25 million


3. Mary-Kate and Ashley Olsen, the former "Full House" twins who own Dualstar Entertainment Group
Paycheck: $15 million


4. Jonas Brothers, every tween girl's favorite rock band
Paycheck: $12 million


5. Zac Efron of "High School Musical" and "Hairspray" fame.
Paycheck: $5.8 million


6. Ashley Tisdale, the spoiled bad girl of "High School Musical"
Paycheck: $5.5 million


7. Emma Watson, who plays Hermione in the "Harry Potter" series
Paycheck: $5.5 million


8. Hillary Duff, the singer and star of "Lizzie McGuire"
Paycheck: $5 million


9. Rupert Grint, who plays Ron in the "Harry Potter" series
Paycheck: $5 million


10. Vanessa Hudgens, the female lead in "High School Musical"
Paycheck: $3.2 million

hah, apalagi?
kalau rase2nyer miss and mr. yg na kahwin ngn jutawan..
cepat2 lah dekat dgn individu nih, GET MARRIED TROS!
HAHAHA.. tu pun kalau dyeorang NAK .. HAHA


p/s : ranking 1 maley cyrus.. ruginyer.. lau tak, da lame i ajak couple!! HAHA.. PEACE!!

Monday, April 18, 2011

10 TIPS ELAK GADUH DENGAN PASANGAN

Gaduh! sesiapa pun pernah bergaduh. Samada gaduh dengan kawan sebilik, kawan serumah ataupun semasa bercinta. Ada apa dengan gaduh? Ada baiknya kita bergaduh. Ada juga kesedaran diri untuk diri masing-masing. Tanpa bergaduh takdalah masam-manisnya. Kadang-kala pergaduhan juga membantu menambahkan keeratan setiap perhubungan. why i terpikir na wat entry pasal nih? coz i pon suke sgt bergadoh.. HAHA.. hopefully more better after this.. PEACE!!





Kawal Emosi – “Chill lah!!”
Hey babe, jgn jd mcm pic diatas, Cuba kawal emosi kamu dengan cara menenangkan diri sebelum mengambil tindakan. Selalunya orang perempuan dikaitkan dengan emosi yang berlebihan. Cuba bertindak bijak dan jangan tunjukan perasaan marah atau perasaan tidak puas hati di depannya. Sekurang-kurangnya kamu tidak cuba menjadikan keadaan lebih keruh walaupun ketika itu perasaan marah membuak-buak di dalam dada.

Jangan Cari Pasal – “Ko apehal tak puas hati!”
Dalam sesuatu perhubungan perlu ada tolak ansur. Berbincang bersama-sama sebelum melakukan sesuatu adalah sesuatu tindakan bijak. Namun perlu diingat jangan cuba mencetuskan sesuatu dengan alasan tidak sengaja hendak mewujudkan pergaduhan di antara kamu.

Jujur dan Saling percaya-mempercayai – “Saya percaya awak”
Dua perkara tersebut begitu penting dalam hubungan persahabatan ataupun percintaan. Malah ia menjadi begitu penting apabila kamu telah berkahwin atau menjalinkan komitmen. Bersikap jujur dan percaya kepada si dia adalah kunci utama untuk mengukuhkan hubungan kamu. Jika dua perkara tersebut tidak ada, tunggu sahajalah keruntuhannya.

Berterus-terang – “Saya mengaku berjumpa dengan kawan lama saya Rina Aritu”
Ia merupakan jalan terbaik dalam sesebuah perhubungan. Tidak berlindung tentang sesuatu perkara adalah lebih baik daripada kamu merahsiakannya dan dia mendapat tahu daripada orang lain. Bercakap benarlah walaupun ada kalanya pahit untuk menerima kenyataan.

Bersikap Terbuka – ” It’s okay sayang, I tak kesah pun”
Ini penting untuk mengekalkan sesuatu hubungan tersebut. Jangan terlalu ambil serius mengenai sesuatu yang tidak begitu penting. Pandang sesuatu perkara secara positif dan keadaan ini boleh mengelakkan daripada timbulnya sebarang masalah.

Jangan Ungkit Perkara Lalu – “Aku tahu ko pernah mencuri kan ?”
Kamu tidak sepatutnya mengungkit perkara lalu. Biarkanlah is berlalu tanpa perlu membongkarkan segala kisah silam. Bimbang is hanya akan merosakkan hubungan yang sedia terjalin.

Jangan Bandingkan Dia – “Ko ni sama je dengan Bobo, busuk perangai macam kambeng!”
Jangan sesekali kamu bandingkan teman kamu dengan orang lain. Kamu perlu tahu bahawa tidak ada seorang pun yang suka dirinya dibandingkan dengan orang lain. Perkara ini jika tidak dikawal, hanya merugikan diri kamu sendiri.

Buang Sikap Ego – “Aku rileks je”
Setiap orang ada rasa egonya yang tersendiri. Namun ia perlu dikawal. Tidak kemananya ego kamu itu.

Jangan ada Sikap Mengongkong – “Pergilah kalau tak kau akan menyesal!”
Ini selalu berlaku kepada mereka yang sedang bercinta ataupun adik-beradik. Kamu tidak berhak untuk memonopoli dia. Biarkan dia berbuat apa sahaja apabila dia tidak bersama dengan mu. Dia juga berhak untuk menikmati masa terluangnya sendiri atau bersama-sama dengan teman-temannya. Begitu juga kamu. Ada kalanya kamu mahu bersendirian dan tidak mahu ditemani sesiapa. Cuba fahami diri orang lain sebagaimana kamu mahu orang lain memahami diri kamu. Tetapi kamu perlu pastikan dia selamat dan pandai menjaga diri. Jangan buat dek plak!!

Setia – “Syukur alhamdulilah, aku tak pernah curang
Ini juga untuk mereka yang sedang bercinta. Jangan sesekali berlaku curang terhadap temanmu. Setia perlu ada untuk mengukuhkan hubungan tersebut. Jika tidak sudah tentu kamu akan bertukar ganti pasangan bagaikan menukar baju. Jangan sampai diri kamu dianggap ‘murahan’ dan senang dibawa ke sana sini oleh sesiapa sahaja dalam satu jangka masa yang singkat.....



HAH, rase2 nye da cukop mungkin.. harap tips ni berguna untuk para couples semua.. hee.. bijaklah menangani masalah yep.. tips ni i petik dari blog petua.. :)



BE THE BEST AMONG THE BEST!!
YAWW~~ hee~~




Sunday, April 17, 2011

WATAK COSPLAY ANIME NARUTO

salam.. hari ni na update blog ! pasal ape? hurmmm.. ape citer anime kegemaran korang? anime kegemaran cik rara ni ialah NARUTO! fuhh.. mmg minat abeh citer nih.. hahaha.. cik rara ngn adek beradik same je.. seme minat naruto.. so, hari ni i search image at google bout watak2 cosplay anime ni.. hurmm.. mmg sebijik kot dyeorang tiru.. terbaek!! hahaha.. tapi cik rara ta bley na siarkan gambo TSUNADE, tau dok sape? haha.. HOKAGE ke 5.. sape yg ta tengok uh, ta paham lah.. wakaka! gambo sensored ... hahaha.. yg lain tu ade gak takde.. orochimaru pon tadek.. dah2, jom nengok >>




NARUTO 



SAKURA



GAARA * fav wa :D



..........................



KIBAA, HINO



.....................



ASUMA, KURUNAI, KAKASHI



ITACHI



DEIDARA



TA HENGAT



HINATA



SI.... TA HENGAT.. HAHA




SAPE SUKE ANIME NIE? GAMBO YG CIK RARA TA HENGAT TUH..
GTAU LA EA.. COMMENT SIKIT.. hee ^^,
JUM KONGSI2..
salam..





Saturday, April 16, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU :)

salam and a very good night to my beloved blogger :)
wakaka..
hey you you semua..
i da lame ta update blog nih kan?
why why?
i buzy lol ngn kenduri kahwin kawan i .. KAK ADAH :)
wedding of the year maybe" hahax! 
guraw2.. but okay la ..
k, stop bebel2.. i na story pasal my all day at KEMAMAN, TERENGGANU
let's beginnnnnnnnn..

ok.. ceriteranye.. once upon a time.. chewah cam bedtime story ploks.. wowowo
i bertolak ke kemaman pada hari khamis iaitu lepas abes kerja..
luckily lecturer i lepas i awal.. naseb la.. bley gerak awal kan..
my sayang SHAIDATUL ATIQAH took me from office..
waw waw she da pandai bawak kereta taw.. baru dapat P taw!
hahaha.. that evening i naek kereta perodua KENARI hitam..
hujan agak lebat woo time tuh.. i naek kereta dier sambil basah2 baju.. huhu

ok2, sesamapainyer di rumah i, i packing2 barang, makan sat then salam2 ngn mak abah..
pastu gerak la dari BATU 12 pukul 3 lebih maybe.. owh, i ta hengat da okay :D
okay.. pejam celik pejam celik, kami da sampai di kemaman.. 1 jam je kottt..
ade empat orang membe i yg datang.. sekuliah aww.. MIRA, FIZA, CIK SUE :)

okay, da sampai je kemaman dah asar..
kami pon drop by la di masjid Mak Chili Paya, kemaman..(rumah pengantin)
dah siap.. kami tros ke rumah pengantin.. jumpe bakal pengantin..
kak adah! dia kelihatan agak berisi.. mungkin kerana GEMBIRA.. comel :)

hah, nak tau lagi? jom read more >> :)

Tuesday, April 12, 2011

budak baru belaja :)




hahaha.. da pandai wt printscreen! yes2..
HAHA
sian kt cik mira nih.. baru belajo.. HAHA

na pomot laman web atas ni sekali..
lau ase bosan2 pi la masuk situ..
hee

da la.. na tido !
BAHAHAHA

camat malam :)

APA PENDAPAT ANDA ?





APA PENDAPAT ANDA TENTANG GAMBA DI ATAS ?
dimanakah BELIAU?

hahaha.. TEKA la DIALOG nyer :)