Wednesday, July 18, 2018

My Daily Skincare


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum, selamat petang.

Hari ni nak share produk skincare apa aku guna untuk harian aku. Bermula daripada face cleanser sampailah kepada prep untuk  make-up. Okay kena mengaku awal-awal, aku jenis tak suka makeup berlebihan, apa jenis eye shadow, eye liner semua tak pakai. KEH

AIKEN - Tea Tree Oil Face Cleanser

Review aku untuk produk ni, setelah lebih kurang setahun pakai, memang kulit aku rasa best, bersih dan yang paling penting jerawat makin malu nak keluar! Basically untuk kulit yang sensitif macam aku ni, kena betul-betul pilih face cleanser yang okay supaya tak menyesal di kemudian hari. Overall, this cleanser yang terbaik setakat ini! Oh ya, produk ni ada di farmasi seperti watson/guardian. So, selamat digunakan!

Simple - Toner & Moisturiser 

Okay for me this is the best toner & moisturizer for ths time being. It's been a while i use this product. Totally sesuai dengan kulit aku. Produk ni pon u'll can get from farmasi guardian/watson. .Tapi tengok pada kesesuaian kulit jugak, tak semua kulit sesuai kan. So u'll kena try and error okay. 

Nutox- Advanced Serum Concentrate

For serum, i use this as my daily before i put on my makeup. This serum is a must okay! Perfectly well blend bila makeup. Muka akan rasa segar, bau dia pun soft2, lembut je. Texture dia tak berminyak. Ini paling penting untuk aku, aku memang tak suka serum yang berminyak. Dah jumpa! So yahh This serum juga ada di watson/guardian. Check it out ya.

Sephora - Primer

Okay after use that serum, next step kena pakai primer. For primer, i use this beauty amplifier primer from sephora. Setakat ni aku pakai, memang cantik hasilnya. Function primer u'll mesti tahu kan? Untuk buat makeup kita long lasting, tidak mudah cair atau bercapuk. One more thing, aku beli this primer almost 5 months till now still tak habis-habis. Memang jimat weh! Oh ya, i beli ni online. U'll kalau nk beli online juga, boleh direct ke website Sephora di https://www.sephora.my


Maybelline - Fit Me Foundation & Face Powder

Last but not least, is my fav compact powder matte+poreless and foundation Fit Me from maybelline. This product pun sama quite lama jugak i pakai. If dah lama tu memang sesuai la dengan skin aku. Foundation dia quite good, tak berat. What i mean by "tak berat" is bila kita apply di muka kita, tak rasa berminyak. Full covered jugak. Long lasting tak mudah tanggal and bercapuk. So far, these two is a must have foundation and compact powder! And of course this product also korang boleh check out di farmasi watson/guardian.

That's all i wanna share with u guys. for lips and blush aku suka tukar-tukar, kadang-kadang essence, kadang-kadang maybelline. Mascara pon! Ikut mood. HEE. But for sure, semua produk yang aku pakai memang insha Allah selamat sebab semuanya dari farmasi. Ingat, skincare kita kena pilih yang betul-betul okay, jangan menyesal kelak! Get it?

Thanks for reading guys! Daaa

Saturday, June 30, 2018

Salam Aidilfitri 2018


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum, selamat malam.

Tak terlambat lagi rasanya aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin! raya kan sebulan? hehe.. alhamdulillah raya tahun ni korang beraya di mana? aku macam biasa, #teamrayapahang. dekat kampung aku ni jela, Felda Sg Panching Selatan. tak boleh lari dah dari Kuantan, semua dalam kuantan je haha! haaaaaaaaaaaaaaaa TEPUK! *suara lydia* HAHA

korang raya tahun ni masing2 mesti ada warna tema family kan? family aku tahun ni sedondon warna navy blue. tapi entah macam mana, ada sesat sorang warna dusty pink. huhu

    

 

Potret ni diambil masa raya pertama kami di kg Panching Selatan. Dua orang lelaki ensem tu adik aku. ensem ke? KAH. kebiasaan bagi kami sekeluarga, lepas je solat sunat aidilfitri, kami melawat kubur arwah atuk dan nenek kami. selepas pada tu baru lah kami sekeluarga pergi beraya ke rumah adik beradik sekitar situ. Tapi dalam dua tiga tahun ni, raya pertama, kami selalu ke rumah saudara kami di kertih, terengganu. dah jadi terbiasa dah, masuk tahun ni, tahun ketiga dah kami beraya di sana pada raya pertama. alhamdulillah. hehe


haaa ini baru family portrait! hehe ni gambar masa raya kedua. kami berkumpul adik beradik sebelah mak, di rumah aku. alhamdulillah moga Allah pelihara hubungan ini hingga ke syurga. kekal bahagia sebegini sampai bila-bila. Insha Allah. I love all of you much!


last but not least, mestilah dengan encik tunang kite! hehe sempat terjah rumah raya kedua, beramai-ramai sekali dengan family semua. semoga lauk yang i masak sedap la ek hari tu! tak sedap pon kena cakap sedap tau, berani la u! haaaaaaaa TEPUK LAGI! hahahahaha hmm sempat la jumpa kejap, then dah balik KL dah. Macam ni la PJJ ye dak, hati kena sado. hehe moga Allah permudahkan segala urusan kita, counting days! <3

cukup perkongsian untuk edisi lebaran 2018 ni. korang share la jugak gamba raya korang ye, aku nak terjah! hehe. jumpa next entry okay, bye!